Интегриран урок по информатика и физика и астрономия „Жените в Космоса“

Всяка година от 4-ти до 10-ти октомври се отбелязва Световната седмица на Космоса. Началото на традицията е поставено в края на 1999 година. Седмицата е обявена за празнична в чест на приноса на космическата наука и технология за подобряването на условията на живот на Земята.

Датата 4-ти октомври не е избрана случайно. С нея отбелязваме началото на космическата ера, тъй като на тази дата през далечната 1957 година СССР изстрелват първия изкуствен спътник, наречен Спутник-1 и така слагат началото на така наречената „космическа надпревара“ между САЩ и Съветския съюз. На следващата година, 31 януари 1958 година, САЩ изстрелва първият си спътник „Експлорър 1“. В резултат на тази надпревара само 11 години по-късно Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството стъпил на Луната.

Всяка година Асоциацията „Световна седмица на Космоса“ избира тема под чийто наслов да протече кампанията. За тази година e „Жените в Космоса“.

На 07 и 08.10.2021 г. ученици от 11 „а“ и 10 „а“ клас под ръководството на г-жа Силвия Боянова проведоха интегрирани часове по информатика и физика и астрономия, посветени на жените в Космоса.

Цели на уроците: търсене на информация в интернет по поставената тема, запознаване с постиженията на жените-космонавти  и астронавти в Космоса, прилагане на знания за типове данни, алгоритми, контроли и техните свойства в графичен интерфейс в езика C#, създаване на приложение с ГПИ „Жените в Космоса“.

Всички бяха изненадани от големия брой дами, взели участия в различни космически програми. И съответно бяха създадени чудесни приложения.

Powered by WordPress | Designed by: WordPress Themes | Thanks to best wordpress themes, Find WordPress Themes and Themes Directory