ПАК ЩЕ СЕ СРЕЩНЕМ … СЛЕД 50 ГОДИНИ

На 12 юни 2021 г. се срещнаха бившите възпитаници на Випуск’71.

Пропътували разстояния от различни места на България, тях ги събра 50-годишнината от завършването на  Политехническа гимназия „Христо Ботев“ (тогава така се казваше нашето училище). С много трепет и вълнение те пристъпваха един към друг, здрависваха се, разказваха един на друг за своите успехи в живота. В очите на някои от тях се появиха и сълзи, когато гледаха клипа, посветен на 140-годишнината на ПГ „Христо Ботев“, създаден от зам.- директора Мария Гиздова.

Тази среща обаче беше и необикновена, защото тези хора бяха дошли в Гимназията с желание да дарят финансови средства за новооткритата Експериментална зона по природни науки. Събраната сума беше дарена на настоящия директор г-жа Геновева Ризова.

Г-н Калчо Калчев, племенник на г-жа Василка Начева – дългогодишен преподавател по физика в Гимназията, учреди в нейна чест стипендия за изявени ученици по физика в размер на 1000 лв. Неговото желание е всяка година тази сума да бъде връчвана тържествено на 02.06., когато е патронният празник на училището.

Първите, на които беше връчена тази стипендия, са: Моника Пеянска – 10 в клас, Михаела Стоилова – 10 в клас и Ивайло Кънчев – 10 а клас. Те бяха наградени както за отличен успех по физика, така и за техните успехи в олимпиадата по физика, за техните участия в проведените мастеркласове на ЦЕРН и конкурси.

Този благороден жест на дарение е знаменателен, защото за първи път е насочен конкретно към науката физика, както и към нашите изявени ученици в тази област. На срещата присъстваха и учителите по физика и астрономия от Гимназията – г-жа Силвия Боянова и г-жа Зоя Николова.

Powered by WordPress | Designed by: WordPress Themes | Thanks to best wordpress themes, Find WordPress Themes and Themes Directory