МАЙСТОРСКИ КЛАС НА ЦЕРН 2021

За поредна година ученици от 10. клас на Профилирана гимназия „Христо Ботев“ гр. Дупница участваха в международния майсторски клас на ЦЕРН, който се проведе в периода от 19.02. 2021 до 09.03. 2021 г. дистанционно.

Моника Пеянска, Михаела Стоилова, Вилияна Павлова, Димитрина Иванова и Полина Стойнева имаха възможността да слушат онлайн лекции от българските учени проф. Леандър Литов, гл. ас. Румяна Хаджийска, гл. ас. Милена Мишева и др. по теми, свързани с ЦЕРН, физиката на елементарните частици, детекторите и методологията на провеждане на експериментите. В седмицата преди 09.03. под ръководството на г-жа Силвия Боянова момичетата обработиха реални данни от детектора CMS на големия адронен колайдер LHC, а на 09.03 участваха в обсъждането на получените резултати първо със свои връстници от град Русе, а след това във видеоконферентна връзка на английски език с учени от ЦЕРН.

Както вече знаем, събитието се организира съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, Физико-технологичен факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации. Международният майсторски клас на ЦЕРН се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG и партньорството на София Тех Парк.

Powered by WordPress | Designed by: WordPress Themes | Thanks to best wordpress themes, Find WordPress Themes and Themes Directory