Магията на ЦЕРН

В периода 02-09.07.2019 г., ученици и учители от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ град Дупница участваха в екскурзия с учебна цел по маршрут: Загреб – Инсбруг – Лихтенщайн – Берн– Женева – Веве – Монтрьо– Замъка Шийон – Венеция – Загреб. Ръководители на групата бяха г-жа Геновева Ризова и г-жа Яна Анастасова.

Главната цел на пътуването бе посещението на ЦЕРН, Женева, където учениците се срещнаха с учени от България, които им показаха своята работа и споделиха, какво ги мотивира да работят в центъра на научноизследователската дейност. Денят прекаран в разговори за атоми, протони, ускорители, GRID и  други научни неща е в основата на това да се породи интерес у учениците към науката и може би някой ден да се завърнат, като студенти участващи в една от програмите, които всяка година се организират от ЦЕРН.

Наред с лекциите и научната работа, по време на пътуването бяха посетени много туристически обекти и красиви места от няколко държави в Европа. Екскурзията остави във всеки един от пътуващите много хубави емоции и желание за нови такива преживявания.

Powered by WordPress | Designed by: WordPress Themes | Thanks to best wordpress themes, Find WordPress Themes and Themes Directory