МЕЖДУНАРОДЕН МАСТЕРКЛАС НА ЦЕРН 2019

На 15 април 2019 г. ученици от ПГ „Христо Ботев“ станаха част от екипа от учени на ЦЕРН.

Ученици от ПГ „Христо Ботев“ се справиха блестящо в ролята на учени по физика. 32-ма ученици от 9-ти до 12-ти клас от гимназията успяха да регистрират 64 кандидати за Хигс бозон, или т. нар.  „частица Бог“. Бозонът на Хигс е смятан за най-голямото откритие в сферата на физиката на XXI век. Гимназистите от Дупница се справиха със задачата в рамките на международния майсторки клас на CMS на ЦЕРН. За втора поредна година български ученици са поканени да вземат участие в научно изследване на Европейската организация за научни изследвания ЦЕРН, а за първи път домакин е ПГ „Христо Ботев“. Дупница пък е един от петте града в страната, в който събитието се провежда. Останалите са Варна, Козлодуй, София и Смолян.

По мнението на гл. ас. Румяна Хаджийска и д-р Мариана Шопова данните на дупнишките възпитаници са добре обработени и резултатите са на много високо ниво.

Майсторският клас бе предшестван от Седмица на физиката (08-12.04), в която имаше изяви на ученици от различни класове. Единадесетокласниците взеха участие във викторини и игри, създадени с equizshow.com и kahoot.com. Учениците от девети клас се включиха в традиционното състезание „Забавна физика 2019“, което тази година бе посветено на 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Под ръководството на своите учители Силвия Боянова и Зоя Николова те показаха отлични знания при решаване на електронен тест, изготвен с kahoot.com и пъзел, както и умения при демонстриране на забавни опити и реактивно движение с балон. На всички отбори бяха раздадени грамоти. Учениците от 9 „а“ клас с профил „Математически“ представиха и защитиха своите разработки по програмиране на дадена физична задача – „Движение на заредени частици в електрично и магнитно поле“, „Запазване на енергията при пружинно махало“, „Спектър на електромагнитни вълни“ и „Механична енергия“. Ръководители на събитието бяха Силвия Боянова и Яна Анастасова.

Седмицата на физиката приключи с изложба на табла и макети, изработени от ученици.

Powered by WordPress | Designed by: WordPress Themes | Thanks to best wordpress themes, Find WordPress Themes and Themes Directory